Alles begint met nieuwsgierigheid

Alles begint met nieuwsgierigheid

november 11, 2024 Evelien Comments Off

Van 11 tot en met 17 november is het de Nationale Klimaatweek. Fransjan de Waard is sinds dit jaar klimaatburgemeester in de gemeente Olst-Wijhe en zet zich in voor een gezonde en weerbare gemeenschap. Op zaterdag 16 november geeft hij een speech in het Holstohus en wil alvast iedereen van harte uitnodigen om te komen. Met vragen, met ideeën, maar ook met de uitnodiging om samen actief te worden.

Hoe wordt je klimaatburgermeester?

Vier jaar geleden startte het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (nu het Ministerie van Klimaat en Groene Groei) met de Nationale Klimaatweek (NKW) en riep actieve burgers op om zich op te geven als klimaatburgemeester. Sindsdien wordt de NKW ieder jaar gehouden met als ambassadeurs de toenemende groep klimaatburgemeesters. Volgens Fransjan “meld je je aan en dan ben je het.” Volgens ons komt er wel ietsje meer bij kijken.

Fransjan: “Ik zat vorig jaar in een videocall met een klimaatburgemeesters uit Amsterdam en niet veel later ontmoette ik de klimaatburgemeester van Deventer in levende lijve. Toen dacht ik: dat kan ik ook wel. Ik heb een groot netwerk en ben al ruim dertig jaar actief bezig met de voedseltransitie. Van permacultuur naar voedselbosbouw tot regeneratieve landbouw. We weten inmiddels al lang hoe het moet, maar nu moeten we het nog doen. En dat lukt maar niet grootschalig. Je ziet het overal: er zijn prachtige plannen en goede landelijke netwerken van mensen die weten waar ze het over hebben, maar ze krijgen nauwelijks gehoor bij de landelijke overheid. Ik ben er steeds meer van overtuigd geraakt dat we het moeten hebben van lokale gemeenschappen als we de veranderingen willen bewerkstelligen die nodig zijn. Ik ben klimaatburgemeester van Olst-Wijhe geworden omdat ik graag de hele gemeenschap wil bereiken en aanmoedigen tot actief burgerschap. Of in ieder geval een steentje in de vijver wil gooien.”

Foto credit: depositphotos.com

Wat is actief burgerschap dan?

“Om een toekomst veilig te stellen die veilig en veerkrachtig is, moeten we met z’n allen aan de slag. We moeten ons realiseren: wij zijn een belangrijk onderdeel van onze omgeving. We zijn een beetje gewend aan het leven in een verzorgingsstaat. Die tijd is voorbij, maar we verwachten nog steeds dat er voor ons gezorgd wordt. Naar de private sector hoeven we ook niet te kijken, die zorgt goed voor zijn eigen belangen maar en ziet ons vooral als consumenten.”

“Veel mensen voelen dat ze weinig grip hebben op hun eigen leven en hun leefomgeving. Het antwoord is actief worden, samen met anderen oplossingen bedenken voor dingen in je directe omgeving die beter kunnen en ze aanpakken. Vrijwilligerswerk zou wel eens het allerbelangrijkste werk kunnen zijn dat we nu te doen hebben in deze tijd van grote uitdagingen. Samen kunnen we veel meer bereiken dan door te wachten op de overheid. Er zit enorm veel kennis, kunde, ervaring en gedrevenheid in onze gemeenschap die nu niet gebruikt wordt voor de gemeenschap.”

De Nationale Klimaatweek dus. Wat kunnen we doen en leren?

Op nkw2024.nl vind je een agenda met activiteiten in heel Nederland. In Olst zijn er twee activiteiten: op woensdagmiddag 13-11 om 15:00 uur leest Gerry Herbst het boekje De Regenmaker voor, Fransjan leidt het verhaal in. En op zaterdag 16-11 om 14:00 uur geeft Fransjan zijn speech als klimaatburgemeester in het Holstohus, die vooral zal gaan over het maken van keuzes en de kracht van collectieven. Dit wordt gevolgd door een vertoning van de film Widening Circles over het werk van de Amerikaanse boeddhist en activiste Joanna Macy. Haar boodschap in een notendop: onze menselijkheid is onze motor. Deelname is gratis en je hoeft je niet op te geven.

Wat kunnen we nu concreet doen?

Fransjan: “Het gesprek met mij aangaan. Echt, ik nodig iedereen van harte uit om zaterdag te komen. Kom met je vragen, kom met je ideeën, kom met je energie en kom met je zorgen. Het belangrijkste van alles is dat we erover praten: over wat ons bezighoudt, over waar we ons zorgen over maken en waar we oplossingen voor zien. Om dan samen activiteiten te ontwikkelen, hoe klein dan ook. Iedereen kan iets bijdragen, voor iedereen is een rol. Al is het alleen maar koffie zetten tijdens een bijeenkomst, het is allemaal waardevol.

Wel 60% van de Nederlandse bevolking maakt zich zorgen over het klimaat, maar we denken allemaal dat we de enige zijn. Het is tijd om het gesprek aan te gaan en met elkaar te delen. We hebben nog nooit eerder in deze situatie gezeten, dus we weten nog niet hoe alles moet, maar we hoeven het wiel ook niet alleen uit te vinden. Als we gaan samenwerken, kunnen we bergen verzetten. Alles begint met nieuwsgierigheid en ons openstellen voor mogelijkheden.”

Meer weten over de Nationale Klimaatweek?

Kijk op Nationale Klimaatweek 2024.

Om Fransjan te bedanken voor zijn goede werk als klimaatburgermeester van Olst-Wijhe, hebben we hem een van onze zelfgekweekte biologische kerstbomen cadeau gedaan. Dankjewel Fransjan!