De mooiste vaste planten voor je pot of kuip

De mooiste vaste planten voor je pot of kuip

mei 24, 2024 Evelien Comments Off

Na de IJsheiligen breekt gewoonlijk de tijd van het perkgoed aan. Kleurige en fleurige zomerbloeiers die vaak in mooie combinaties of solo in potten of kuipen worden gezet. Mooi voor op het terras en ook in de border. Deze planten staan meestal maar één zomer, omdat ze niet goed tegen de vorst kunnen.

Maar wist je dat er ook hele mooie vaste planten zijn die de hele zomer lang bloeien, en het ook prima doen in een pot? Daar willen we in deze blog graag even de aandacht voor vragen, omdat we dit jaar wat minder keuze in perkgoed hebben dan andere jaren. Dat zit zo..

Erigeron Karvinskianus (Fijnstraal/Mexicaans madeliefje)

De uitdaging van het pionieren

Wij hebben besloten om per 2024 alleen nog maar duurzaam gekweekte en biologisch gekweekte planten aan te bieden op ons groencentrum. Dat past bij onze visie op omgaan met de aarde. Het meeste van ons aanbod was al op deze manier gekweekt, maar sommige planten zijn nog moeilijk verkrijgbaar bij de biologische en duurzame kwekers. Denk bijvoorbeeld  aan een Japanse esdoorn, skimmia en violen.

En ook: het perkgoed. Daarmee bedoelen we dus de zomerbloeiers als surfinia, geraniums, petunia’s, hangpotten en kuipplanten zoals de lang bloeiende sundaville. Juist die geliefde planten kunnen we maar in beperkte mate inkopen als we ze duurzaam of bio gekweekt willen hebben. Dan toch maar aanvullen met regulier gekweekt perkgoed? Nee. We staan voor onze idealen en we weten waar we het voor doen. En ach, bij pionieren horen uitdagingen, die gaan we niet uit de weg.

Scabiosa' Barocca’

Zelf biologisch perkgoed kweken

Om ervoor te zorgen dat we toch voldoende biologisch perkgoed kunnen aanbieden zijn we zelf begonnen met een deel ervan te kweken, zelfs zonder gebruik te maken van gas om de kas te verwarmen. Maar, zoals dat bij vele bedrijven momenteel aan de orde is, we hebben handjes te kort en er is dus minder perkgoed opgekweekt dan we graag zouden willen.

Ruimtegebrek speelt ook een rol, we hebben een kleine kas. En tot slot zijn er soorten die minder geschikt zijn om biologisch te kweken zonder ook nog eens te moeten stoken in de kas, zoals de sundaville en lantana. Wel hebben we de vrolijke en uitbundig ogende ‘Suzanne met de mooie ogen’ als vervangende kuipplant.

Salvia guaranitica 'Black and Bloom'

Toch volle bloeiende potten en kuipen

Gelukkig hebben we wél veel mooi perkgoed in potmaat en nog een aanvullend assortiment aan vaste planten of semi-vaste planten die heel lang bloeien in de zomer. Deze planten doen het prima in een pot of kuip. Je denkt er meestal niet aan, omdat je ze doorgaans in de volle grond plant, maar het kan dus heel goed. Zo sieren ze je terras of bloembakken de hele zomer lang, en in het najaar kun je ervoor kiezen ze in de tuin te planten om te overwinteren, of met pot en al in kas of serre te zetten.

We noemen graag een paar van onze favorieten.

Een paar aandachtspunten

Deze salvia’s zijn niet winterhard bij matige vorst maar zijn wel goed over te houden in een schuurtje. De tellima is een mooie plant voor de halfschaduw en schaduw, met prachtig blad en bloei in mei. Heuchera voegt ook echt wat toe aan een compositie in een kuip door zijn mooie blad.