Een kijkje in de kas

mei 27, 2024 Evelien Comments Off

Wanneer je Holsto Tuinen & Buitenleven bezoekt zie je ons groencentrum en de buiten kwekerij, maar wist je dat we ook een kas hebben? Hij zit een beetje verstopt achter de grote loods, maar is zeker niet onbelangrijk. Sterker nog, de kas is de plek waar veel van de ‘magic happens’! Hier worden plantjes gestekt en gezaaid en liefdevol opgekweekt tot ze klaar zijn voor de verkoop. Allemaal zonder gebruik van pesticiden of kunstmest, in veen- en kokosvrije potgrond. We vertellen je er graag meer over.

Een tweede leven voor de kas

Allereerst de oorsprong van de kas. Zoals je misschien weet houden we van hergebruik bij Holsto Tuinen. De kas is daarom ook tweedehands, afkomstig van een stoppend tuincentrum in Appelscha. Brendan heeft hem zelf gedemonteerd en weer in elkaar gezet met hulp van zijn schoonvader, die voormalig tuinder is en ervaring heeft met het bouwen van kassen. Het was een berenklus omdat er veel kit bij de eerste montage was gebruikt, maar samen is het gelukt.

Het achterste deel van de kas is provisorisch geïsoleerd, ook daar gebruikmakend van oude materialen. Dat deel wordt in de winter vorstvrij gehouden met een straalkachel, zodat de eenjarige planten het halen tot het voorjaar. Drie van de planttafels hebben daarnaast bodemverwarming. Dat vinden we de mooiste, meest energiezuinige manier van verwarmen.

Planten, planten, planten

Wanneer je de kas inloopt zie je dat er maar één pad doorheen loopt, verder zie je een zee aan planten. Lange tafels boordevol plantgoed, en werkruimte voor het verpotten, stekken, zaaien en verspenen. In de kas staan heel veel jonge planten, maar ook oudere planten. Die laatste zijn de ‘moederplanten’ waarvan stekken worden gehaald. Het zijn vooral soorten die we niet makkelijk elders kunnen krijgen en we wel waardevol vinden. Je vindt er ook de salvia collectie van Brendan, en diverse potgrond proeven.

Biologisch perkgoed

Momenteel staat de kas grotendeels vol met perkgoed planten, waar we nu volop uit verkopen. Omdat er nog geen kwekerijen zijn die biologisch gekweekt perkgoed aanbieden, kweken we dat deels zelf. Zo hadden we vanaf maart prachtige zelf gekweekte biologische Viooltjes te koop. Nu kun je geraniums, fuchsia’s, lobelia’s petunia’s, nemesia’s, diascia’s en meer in de kas en in het groencentrum vinden van eigen kweek.

Er is steeds vroeger in het jaar vraag naar perkgoed in de tuincentra. Voorheen startte de verkoop pas na IJsheiligen (half mei), nu is dat al snel anderhalve maand eerder. Dat betekent helaas wel dat we vroeger moeten beginnen met opkweken, waardoor er meer warmte en energie nodig is. Als we allemaal nu wat geduld kunnen opbrengen, krijgen we sterkere planten en kunnen we energiezuiniger kweken.


Wij verkiezen er dan ook voor om sterke biologische perkplanten te kweken die zo duurzaam mogelijk zijn opgekweekt. Dit betekend dat ze wat later in het voorjaar leverbaar zijn. Wij verwarmen de kas niet, maar houden deze alleen vorstvrij zodat de perkplanten niet bevriezen. Het moment dat de eerste perkplanten klaar zijn voor de verkoop is hierdoor sterk afhankelijk van het weer. Is het een warm en zonnig voorjaar dan zullen de eerste perkplanten eerder klaar zijn dan wanneer het somber en koud is. Gemiddeld genomen zullen de eerste perkplanten begin mei klaar zijn, het moment dat ze ook echt naar buiten kunnen is zo rond IJsheiligen.

Natuurlijk ecosysteem

Onze kwekerij is Skal gecertificeerd. We gebruiken geen pesticiden en geen kunstmest in de kwekerij, en dus ook niet in de kas. We proberen een zo goed mogelijk natuurlijk ecosysteem te krijgen. Dat is niet makkelijk, omdat de kas helemaal geen natuurlijk ecosysteem is. Maar we doen er alles aan om het leven zo optimaal mogelijk te ondersteunen. Zo zetten we bijvoorbeeld oudere (moeder)planten tussen de jonge planten, zodat natuurlijke vijanden van bijvoorbeeld de luis de nieuwe planten bevolken. Zet een kar met violen met bladluis in de kas, en het duurt niet lang voordat de luizen zijn opgegeten door de natuurlijke vijanden van de luis die in de kas hun thuis hebben gemaakt, zoals de sluipwesp. Deze legt zijn eitjes in de luis en eet hem van binnenuit op. Een beetje een onsmakelijk verhaal misschien, maar wij zijn toch wel blij  met deze sluipwesp!

Naast het bevorderen van een goed ecosysteem in de kas, vinden we het belangrijk om het bredere ecosysteem dat de aarde heet te beschermen. Daarom gebruiken we geen veen en kokos in onze potgrond. (Waarom dat belangrijk is lees je hier) We hebben een mengsel gemaakt op basis van bladcompost, die het beste scoort in onze proeven. Wormencompost werkt nóg beter, maar daar hebben we momenteel nog niet genoeg van om in alle potgrond te verwerken. Er komt binnenkort een aparte blog aan over onze wormenkwekerij, dat is een verhaal op zich!

Een plek om te leren

Alles wat we doen in de kas is in de eerste plaats om van te leren. We doen er proeven, observeren de natuur, kijken wat wel en niet goed werkt. En we vertellen daar graag weer over wat we allemaal ontdekken. Normaal gesproken is de kas niet open voor publiek. Maar een paar keer per jaar geven we rondleidingen door het groencentrum, waarbij we ook een bezoekje aan de kas brengen. Wil je ook eens aan zo’n rondleiding meedoen, en met eigen ogen zien wat er allemaal in de kas gebeurt? Dat kan bijvoorbeeld tijdens de Velt Ecotuindagen, op zaterdag 1 en zondag 2 juni. Houdt onze activiteiten agenda in de gaten voor andere gelegenheden.