Het Team deel 2

    Je bent nu hier!
  • Home
  • Het Team deel 2

Hieronder vindt u nog wat meer informatie over onze toppers van teamleden, de mensen én de dieren. 

Brendan en Evelien
Brendan is de oprichter en eigenaar van Holsto Tuinen & Buitenleven: het hoveniersbedrijf dat in de loop der jaren uitgroeide tot het veelzijdige groencentrum met kwekerij van nu. Brendan en Evelien leiden het bedrijf met veel plezier en een onvermoeibare drive om het meest duurzame groencentrum van Nederland te blijven.
Lees hier meer over Brendan en Evelien.

Oscar
Sinds 2018 is Oscar een vertrouwd gezicht bij Holsto Tuinen & Buitenleven. Hij begon als hovenier en coördineert inmiddels de werkzaamheden op het groencentrum. U treft hem vaak aan terwijl hij advies geeft aan onze klanten. Door zijn interesse, achtergrond bij Staatsbosbeheer en opleiding, weet hij vooral veel over (inheemse) bomen.

Lian
Lian is onze ‘chief webshop’ en administratieve kracht. Ze moet wel geweldig goed zijn in het spelletje Tetris, want niemand kan puzzelen met gebruikte dozen en ander inpakmateriaal zoals zij dat doet voor de webshopbestellingen.

Guus
Guus is ecoloog met een specialisatie in waterplanten en waterkwaliteit. Hij is de aangewezen persoon om uw vragen over vijver- en oeverplanten te beantwoorden. Guus beheert ook ons vijverplantenassortiment, waarvan sinds 2024 alles deels biologisch gekweekt is, een unicum in Nederland.
In deze blog leest u meer over Guus en geeft hij tips voor het gezond houden van uw vijver.

Nienke
Nienke heeft groene vingers én tenen. Ze is dol op ontwerpen en weet leuke plantcombinaties te maken. Ze is fan van natuurlijke tuinen vol leven en plezier voor mens en dier.

Rinske
Spring-in-’t-veld Rinske zit altijd vol ideeën en energie. 

Marjolein
Als u ons volgt op Facebook en Instagram, dan kent u inmiddels het gezicht achter de meeste berichten die u van ons voorbij ziet komen. Marjolein is Tiny House-expert en ambassadeur. Ze verzorgt onze marketingzaken, zoals het beheer van de website en het schrijven van blogs.

Marike
Op zaterdagen krijgen wij steun van Marike, al sinds haar 15e. Ze is bijzonder geïnteresseerd in biologie en zal zich daar na de middelbare school verder in laten scholen. Nog even, en zij vertelt ons alles over de ecologie en biologie op ons terrein.

Jan
Jan is hovenier en schrijver, en toch ook vooral een prettige man aan wie u de tuin graag toevertrouwt. Jan hoveniert twee dagen per week bij ons.

Tuur
Tuur werkt bij ons als hovenier en op het groencentrum. Hij heeft een enorm creatief brein en veel plantkennis. Voor iedere tuin, en ieder hoekje daarvan, weet hij een goed plan of een mooie plant te bedenken.

Wilt u ook wat meer weten over onze dierlijke helpers? Het is ronduit fascinerend en ontzagwekkend hoeveel nuttig werk zij verzetten op ons groencentrum en in de kwekerij.

Ooievaar

Sinds 2021 zit er een ooievaarsnest in de populieren op ons terrein. U hoort ze regelmatig ‘klepperen’. Deze majestueuze trekvogels waren in de jaren ’70 bijna uitgestorven, maar door een reddingsprogramma van de Vogelbescherming is het gelukt om de ooievaarspopulatie weer terug te brengen. Ze zijn inmiddels van de Rode Lijst afgehaald en gedijen weer prima in Nederland. Soms ziet u er hier tientallen, bijvoorbeeld wanneer de boer net zijn land heeft omgeploegd.

Ooievaars eten wat sommige mensen als plaagdieren beschouwen: muizen, ratten, mollen, maar ook kikkers en jonge vogels. Of de ooievaar nu veel bijdraagt aan ons groencentrum of niet, ze horen er inmiddels helemaal bij.

Meer informatie over de ooievaar vindt u hier:
Ooievaar | Vogelbescherming

Pimpelmees en andere tuinvogels

De vele vogels die hun habitat op ons groencentrum hebben, zijn niet alleen leuk om te zien en te horen, maar doen ook heel nuttig werk. Ze eten ontzettend veel insecten en houden daarmee de natuurlijke balans in stand. Ook bestuiven ze bloemen, vooral geurloze bloemen die anders niet of minder vaak door insecten bezocht zouden worden.

Lees hieronder meer over de vele nuttige eigenschappen van vogels en waarom we niet zonder ze kunnen. Maar zeg nu zelf, zou u zonder deze vrolijke fluiters willen?

7 redenen waarom wij vogels nodig hebben | Vogelbescherming

Egel

Ook de egel kan bij veel mensen op sympathie rekenen, maar toch gaat het niet zo goed met hem in Nederland. Er is steeds minder habitat en voedsel beschikbaar voor de egel, deels omdat mensen hun tuinen te netjes houden. De egel houdt van rommelige hoekjes met veel beschutting en bescherming, zoals bramenstruiken en omgevallen bomen.

Egels eten onder andere slakken – alleen dat is al reden genoeg om ze te vriend te houden en ruimte voor hen te creëren in onze tuinen.
Lees hier wat we kunnen doen om onze tuinen zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor egels:

Egels in uw tuin – Egelbescherming Nederland

Zweefvlieg

Ze worden nog wel eens verward met een bij of wesp, maar de zweefvlieg is echt een ander insect. En gelukkig steken ze niet! De zweefvlieg kun je herkennen aan het feit dat ze geen taille hebben en maar twee vleugels. Ze zweven vaak stil boven de bloemen die ze bezoeken – iets wat bijen en wespen niet doen.

Zweefvliegen spelen een grote rol in de bestuiving van allerlei bloemen. Na de honingbij zijn ze zelfs de beste bestuivers. Daarnaast zijn ze heel nuttig bij de bestrijding van bladluizen: bij ruim een derde van de ongeveer 330 soorten zweefvliegen voedt de larve zich met bladluizen. Helaas heeft ook de zweefvlieg het moeilijk in Nederland; zo’n 146 soorten hebben een min of meer bedreigde status door intensieve landbouw en het gebruik van pesticiden. We kunnen ze helpen door onze tuinen vol te planten met veel inheemse en biologisch gekweekte planten.

Bijna helft Nederlandse zweefvliegen bedreigd – Bestuivers

Worm

Ode aan de regenworm! Deze superheld zorgt ervoor dat de bodem van uw tuin gezond en vruchtbaar wordt. Ze eten organisch materiaal en poepen dit uit als prachtige wormenmest, die je tegenwoordig ook per zak kunt kopen. Ja, die wormenmest is echt een ontdekking! Maar beter dan dure zakken kopen, is het om van uw tuin een fijn thuis te maken voor wormen.

Hoe? Door lekker veel te mulchen zodat de bodem meer vocht vasthoudt, en door geen gif te gebruiken. Bij Holsto hebben we een wormenkwekerij. De wormen maken wormenmest die we gebruiken in de potgrondmengsels van onze kwekerij. We zijn dus erg blij met deze helden!

Meer weten? Bezoek:

Regenwormen: De stille helden van je tuin en compost! — Wormoloog

Pissebed

Je zal maar zo’n naam krijgen, volledig onterecht! Pissebedden zijn helemaal niet vies – integendeel! Ze helpen u juist om uw tuin schoon te houden. Ze eten dode plantresten en hout en zetten deze om in voedingsstoffen voor de bodem en planten. Daarnaast worden ze zelf gegeten door andere dieren in de tuin, waardoor de balans in stand blijft.

Om pissebedden te helpen kunt u schuilplekjes creëren in uw tuin. Een stapeltje stenen of een houtwal voldoet prima. Een bergje gevallen bladeren is voor hen de hemel op aarde.

Meer weten over de pissebed? Kijk dan even hier:

Pissebed: goed voor buik en bodem – NEMO Kennislink

Lieveheersbeestje

Het lieveheersbeestje kan op veel meer sympathie rekenen dan de pissebed – oneerlijk eigenlijk, hè? Maar laat die vrolijke schildjes met de stipjes u niet voor de gek houden. Lieveheersbeestjes zijn killers. Hele nuttige killers, dat dan weer wel. Hun favoriete kostje is bladluis, en ze eten er zo 100 per dag. Zelfs de larven van het lieveheersbeestje eten bladluizen. Wist u dat er meer dan zestig soorten lieveheersbeestjes zijn? Ze hebben oranje, rode, zwarte of gele schilden met twee tot tweeëntwintig stippen. Als er niet genoeg bladluizen zijn, eten ze ook stuifmeel of schimmelsporen.

Om lieveheersbeestjes naar uw tuin te halen, kunt u een insectenhotel met horizontale spleten ophangen. Een holle boomstronk is ook een fijne plek voor ze om te overwinteren.

Lees hier meer over het lieveheerbeestje:

Lieveheersbeestjes | Natuurmonumenten

Bij

Last but not least: de bij. Iedereen beseft tegenwoordig hoe belangrijk de bij is. Zonder de bij is er geen bestuiving van veel van onze voedselplanten. Hij is de absolute koning van de bestuivers.

De bij zorgt naast bestuiving ook voor het verspreiden van zaden en draagt bij aan de groei van planten. Sommige bijen zijn ook de natuurlijke vijand van andere insecten en houden die populaties in toom. Helaas gaat het niet goed met de wilde bijen in Nederland. Zij spelen juist een cruciale rol in de bestuiving van veel van onze voedselgewassen en wilde planten in de natuur.

Op de website van de Bijenstichting vindt u veel informatie over de bij en wat wij kunnen doen om ze te helpen:

Educatie, beïnvloeden overheidsbeleid en aanleg van bijenlinten