Slakbestendige planten

juli 1, 2024 Evelien Comments Off

Er is al veel over gezegd en geschreven, gesteund en gekreund: het vreselijke dramáááátische slakkenjaar 2024. 😉 Het is natuurlijk ook gekmakend als je jonge zorgvuldig opgekweekte groenteplantjes een dag na aanplant alweer kaalgevreten zijn. Als zelfs planten die normaal nergens last van hebben aangevreten worden, en je bij je ochtend rondje door de tuin hinkstapsprongen moet maken om niet op een naaktslak te stappen. Eén geruststelling:  er komen vast weer betere tijden met minder slakken. Maar ‘slakloos’ zal de tuin nooit worden.

Gelukkig zijn er planten die wat we noemen ‘slakbestendig zijn’, die de slakken niet zo lekker vinden en waarbij de kans vrij groot is dat ze een slakkenplaag overleven. Daar is nog verassend veel keuze in! Om het u makkelijker te maken deze planten te onderscheiden hebben we er sinds kort bordjes bij gezet op ons groencentrum. In deze blog geven we alvast wat suggesties. Maar, slakken hebben ook nut in de tuin. En het feit dat er nu zoveel slakken zijn, zegt ook iets over de verstoorde balans in de natuur. We willen daar ook graag even bij stil staan.

De slak als opruimingsdienst

Laten we allereerst wat onderscheid maken, want de ene slak is de andere slak niet. Er zijn duizenden soorten slakken en de grootste uitvreters in slakkenland zijn de Spaanse slak (naaktslak) en de Segrijnslak (huisjesslak). Die richten de meeste schade aan in de (moes)tuin. Maar ook die zijn heel nuttig, in een tuin in balans. Het grootste nut van slakken is namelijk dat ze zieke planten en plantafval opruimen. Ze sporen planten die het niet goed doen op en ruimen ze voor je op. Soms zie je dat zelf nog niet, dat de plant niet gezond is, maar de slak heeft dat haarfijn door. De slak is meester composteerder en hoort thuis in de kringloop van je tuin.

Natuur uit balans

Dit jaar zijn er echter zoveel slakken, dat ze ook gezonde planten opeten. Dat is natuurlijk niet leuk. Een zachte winter en maandenlang nattigheid spelen een rol in de overvloed aan slakken die we dit jaar zien. Het zijn omstandigheden waar ze heel goed in gedijen. Zowel de slak als de eitjes die ze leggen hebben vocht nodig, en dat is er volop geweest dit jaar. Daardoor zijn meer van die eitjes uitgekomen dan anders.

Betekent deze plaag ook dat de slak te weinig natuurlijke vijanden heeft? We kunnen het er niet helemaal los van zien. De vijanden van de slak zijn onder andere vogels, egels, padden, sommige spinnen en kevers. We weten in ieder geval dat de egel en diverse vogelsoorten het moeilijk hebben in Nederland. Ze hebben te weinig voedsel en habitat. Het beste wat we kunnen doen om ze te helpen is zorgen voor groene tuinen, met veel biodiversiteit, en het liefst biologische beplanting. Volop schuil- en broedplaatsen zoals rommelhoekjes, egelhuisjes, nestkastjes en gemengde hagen. Dan helpen zij ons met het beheersen van de slakken.

Vieze planten

Maar wat als je toch nog graag dit jaar wat nieuwe planten in je tuin wilt zetten, om de kaalgevreten exemplaren te vervangen of omdat je gewoon wat nieuws wilt? Dan kun je kiezen voor ‘slakbestendige’ planten. Deze planten herkent u op ons groencentrum aan deze bordjes:

De slakken lusten deze planten niet of veel minder graag. Ze zijn zeg maar het tegenovergestelde van de Hosta, de bekendste plant waar slakken dol op zijn. Dat zijn bijvoorbeeld onderstaande toppers. Op ons groencentrum is er nog veel meer keuze uit slakbestendige planten.

– Baptisia
– Epimedium, elfenbloem
– Euphorbia, 
– Geranium, de winterharde
– Lavendel
– Nepeta, kattenkruid
– Paeonia, pioenroos
– Primula
– Rosmarinus, rozemarijn
– Sanguisorba, kleine pimpernel
– Satureja, bonenkruid
– Sedums
– Veronica
– Veronicastrum
– Vinca, maagdenpalm