Blauwe bes en honingbes

Blauwe bes en honingbes

mei 3, 2024 Evelien Comments Off

Wil je graag iets eetbaars in je tuin maar heb je niet al te veel ruimte? Dan is een blauwe bes of honingbes een goede keuze. Ze nemen niet veel ruimte in maar geven wel heerlijke en supergezonde vruchten.

Blauwe bessen (Vaccinium corymbosum) zitten tjokvol antioxidanten, bevatten relatief weinig suikers en juist weer veel vezels. Ze zijn heerlijk om zo uit het vuistje te eten, maar je kunt er eigenlijk alles mee: door de yoghurt, smoothies, taarten, noem maar op. Met recht een superfood! Blauwe bessen zijn zuurminnend, maar als je geen (licht)zure grond hebt dan kun je ze ook prima in een pot zetten. Dan is het wel belangrijk om regelmatig water geven natuurlijk, en moet je iets meer opletten met vorst. In de volle grond zijn de struiken prima winterhard.

De Honingbes (Lonicera caerulea) smaakt iets frisser dan de blauwe bes en leent zich uitstekend voor verwerking in jams, smoothies of om ijs van te maken. Of een lekker likeurtje, en zelfs wijn. Zorg er wel voor dat je hem niet te vroeg plukt, want dan smaakt hij een beetje bitter. Goed laten afrijpen dus, hij moet al een beetje zacht zijn wanneer je hem gaat plukken. Hij houdt van basische grond en hoewel hij zelf bestuivend is, plant je er voor de mees overvloedige oogst drie naast elkaar. Je kunt hem overigens ook prima als snoephaagje planten!