Veenvrij en kokosvrij

    Je bent nu hier!
  • Home
  • Veenvrij en kokosvrij

Heeft u een vraag?

    Onze bijdrage aan een betere wereld:

    Veenvrij en kokosvrij

    In de meeste zakken potgrond die je in de winkel kunt kopen zit gedroogde veen, ook wel turf genaamd, verwerkt. En ook de meeste planten die in tuincentra verkocht worden zijn gekweekt in potgrond waar veen aan toegevoegd is. Veen zorgt ervoor dat de grond minder snel uitdroogt en je de planten dus minder vaak water hoeft te geven. Het is ook nog licht van gewicht en goedkoop. Maar wat niet iedereen weet, is dat om die veen in de potgrond te krijgen, veenmoerassen worden afgegraven. Met grote nadelige ecologische gevolgen.

    Bij Holsto Tuinen & Buitenleven verkopen we veen- en kokosvrije potgrond van eigen samenstelling uit lokale reststromen. Hiervoor wordt geen waardevol hoogveen afgegraven en hoeft er geen kokos over grote afstanden getransporteerd te worden. We hebben ook bladcompost van lokale oorsprong, verkrijgbaar in zakken. Op deze zakken zit statiegeld zodat wij ze weer kunnen hergebruiken. Samen met onze klanten brengen we hiermee duurzaamheid in de praktijk. Natuurlijk willen we dat onze planten wel goed kunnen groeien. Daarvoor doen we op onze kwekerij proeven met veen- en kokosvrije potgrondmengsels. Hieruit is een mengsel ontstaan welke we nu als potgrond verkopen op ons groencentrum, deze wordt door ons zelf samengesteld.

    Veen: het regenwoud van Europa

    Terwijl we ons terecht zorgen maken over de ontbossing van het Amazonegebied, speelt zich in Europa ook een ecologische tragedie af. Een die veel minder de aandacht krijgt maar niet minder belangrijk is. De vernietiging van veenmoerassen voor de winning van veen is verantwoordelijk voor minstens vijf procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dat is jaarlijks een grotere uitstoot dan al het vliegverkeer wereldwijd bij elkaar. Bovendien kunnen die veenmoerassen wanneer ze afgegraven worden steeds minder CO2 opslaan, en dat terwijl de opslagcapaciteit van veen vele malen die van bossen overtreft. Zie ook: www.turfvrij.nl

    Behalve het effect van het afgraven van veen op de CO2 balans zijn er nog andere belangrijke nadelige gevolgen:

    • Verlies aan biodiversiteit: veengebieden herbergen veel zeldzame soorten
    • Verlies van het sponseffect: veengebieden zijn een buffer voor zowel droogte als overstromingen.
    • Bodemdaling: Nederland ligt deels onder zeeniveau als gevolg van de winning van turf, nu wordt turf grotendeels uit het buitenland geïmporteerd, en leggen we de nadelige gevolgen op het bordje van toekomstige generaties daar.

    Dit zijn meer dan genoeg redenen om te stoppen met het gebruik van turf in potgrond.

    Er zijn prima alternatieven, bij ons verkrijgbaar:

    • Bladcompost, van lokale oorsprong
      Kan gebruikt worden als mulch om de bodem te voeden of als aanplantgrond voor de aanplant in een gezonde bodem.
    • Bodemverbeteraar, op basis van bladcompost van lokale oorsprong
      Kan gebruikt worden om een “dode” bodem te helpen opstarten of als aanplantgrond voor aanplant in bijvoorbeeld nieuwbouwtuinen of andere plekken met een slechte bodemgesteldheid. Verrijkt met extra bodemleven.
    • Potgrond, op basis van compostsoorten van lokale oorsprong
      Kan gebruikt worden voor het vullen van potten en bakken, deze grond is voorzien van een basis bemesting voor 3 tot 4 maanden.